Herder Bier - Scholsen Ties - Blond Speciaalbier

Scholsen Ties - Blond Speciaalbier

Scholsen Ties is een Blond speciaalbier met een alcoholpercentage van ca. 6%.

Scholsen Ties is een blond speciaalbier dat Herder Bier brouwt als eerbetoon aan Johannes Matthias van Lipzig, in de volksmond beter bekend als “Scholsen Ties”. De familie van Lipzig brouwde 5 generaties lang bier in ‘ut Scholtishoés’ in Velden. Matthias van Lipzig was de laatste ambachtelijke bierbrouwer in Velden (voor de oprichting van Herder Bier in 2018). Matthias van Lipzig brouwde tot 1920 in ‘ut Scholtishoés’ aan de markt in Velden zijn eigen ambachtelijke bier,  dat rijkelijk vloeide bij gildefeesten, bruiloften en begrafenissen. 

Scholsen Ties is dus een authentiek Veldens blond speciaalbier met een rijk verleden. Herder Bier nam in 2020 het besluit om Scholsen Ties na precies 100 jaar terug naar Velden te brengen en het weer lokaal in eigen brouwerij te gaan brouwen. Tijdens de jaarlijkse dorpsfeesten bracht gedurende een officiële ceremonie Scholsen Ties ‘zelf’ het meer dan 100 jaar oude, authentieke recept naar de Herder. Scholsen Ties Speciaalbier wordt precies volgens dit recept gebrouwen, aangevuld met speciaal in Velden geteelde aromahop.

Scholsen Ties: een traditioneel gebrouwen, ambachtelijk Limburgs Blond speciaalbier uit Velden (Gemeente Venlo)

Traditioneel gebrouwen speciaalbier heeft een rijke geschiedenis en wordt nog steeds door veel brouwerijen over de hele wereld geproduceerd. Voor het maken van ambachtelijke biersoorten worden traditionele moutsoorten, hop en gist gebruikt om de speciaalbieren hun kenmerkende smaak en aroma te geven. 

Dit traditioneel gebrouwen, ambachtelijke bier wordt vaak gewaardeerd om zijn complexe smaakprofielen en de ambachtelijke benadering van het brouwproces. Als je van speciaalbier houdt, is het zeker de moeite waard om een keer een traditioneel gebrouwen speciaalbier te proberen en te genieten van de smaken en aroma’s die alleen op deze manier kunnen worden bereikt.

Naaten Hond

Kwietwaeg

De Herderin

Scholsen Ties

Oerschaop Dubbel

Lente Lammetje

Meugen Herder

Winter Schaop

Det Geit Wie Hop!

Albino Schaop

Jonge Herder